Inclusief Theater bij Speels Collectief

Inclusief theater is theater waaraan iedereen kan deelnemen. Bij Speels Collectief kan ook iedereen die te maken heeft maatschappelijke uitsluiting in welke vorm dan ook deel uitmaken van ons gezelschap.

Kan theater inclusief zijn?

Als je naar de huidige podiumkunsten kijkt, krijg je de indruk van niet. Hoewel er de laatste jaren langzaamaan een verschuiving plaatsvindt, zien we op het podium nog altijd een homogene groep mensen: wit, man of vrouw, able-bodied en able-minded (iemand zonder verstandelijke of fysieke beperking), en neurotypisch vormen de norm in de theaterwereld. Speels Collectief laat als divers, mixed-abled theatergezelschap zien dat inclusief theater wél mogelijk is. Dat doen we door te kijken naar ieders mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Niet alleen de diverse groep performers, maar ook de onderwerpen van onze voorstellingen – die vaak aansluiten bij de persoonlijke ervaringen van de spelers – belichamen inclusie en diversiteit. De voorstellingen raken thema’s aan die gaan over de diversiteit van de mens (denk bijvoorbeeld aan seksualiteit en gender) en hoe de maatschappij omgaat met mensen die afwijken van de norm.

Zelf deelnemen aan inclusief theater?

Bij Speels Collectief kan je op allerlei manieren deelnemen aan theater: als speler, danser, performer, beweger of muzikant. Het maakt niet uit of je professioneel bent opgeleid of niet; we zoeken hoe we theater kunnen maken vanuit ieders mogelijkheden en onmogelijkheden. Wie dat onderzoek met ons wil aangaan, en wil deelnemen aan ons theatercollectiefkan zich aansluiten bij een van onze Communities in Tilburg of Arnhem.

Bij Community Arnhem repeteren twee groepen diverse spelers iedere vrijdag voor twee voorstellingen, waarin de persoonlijke input van de speler een grote rol speelt. Na zes tot negen maanden repeteren op ArtEZ University of the Arts in Arnhem worden de voorstelling gespeeld op ArtEZ en op regionaal niveau.

De Community in Tilburg bestaat uit twee theatergroepen: de basisgroep en productiegroep. Iedere dinsdagavond geven wij op Landpark Assisië in Biezenmortel, een woongebied voor mensen met een verstandelijke beperking, een danstheaterles aan een diverse groep. Hierbij worden inclusieve werkvormen ingezet, zodat iedereen mee kan doen. Aan het einde van de lessenreeks geeft de groep een presentatie op het landpark.

De productiegroep maakt elk halfjaar een interdisciplinaire theatervoorstelling met een diverse groep. In het voorjaar werken we aan een locatietheatervoorstelling die deel uitmaakt van de jaarlijkse Theaterroute Nabij op Landpark Assisië.

Heb je veel talent? Dan kan je vanuit een Community-groep doorgroeien naar een Company-groep. Met deze groep maken we voorstellingen op hoog niveau en touren we door heel het land.

Ga naar de inhoud