Speels Collectief: Theater in Tilburg

Wij zijn Speels Collectief, hét gezelschap voor inclusief theater in Tilburg en omgeving. Met een zo divers mogelijk theatergezelschap maken wij voorstellingen over machtsstructuren, ongelijkheid of (on)afhankelijkheid.

THEATER IN DE BUURT VAN TILBURG

Als Tilburgs mixed-abled theatergezelschap bieden wij inclusief theater in de buurt van Tilburg. Je kan kijken naar onze professionele voorstellingen in Tilburgse theaters, maar ook zelf deelnemen aan een van onze theatergroepen. Het maakt hierbij niet uit of je professioneel bent opgeleid of niet: we onderzoeken hoe we theater kunnen maken vanuit ieders mogelijkheden en onmogelijkheden.

Zo kan je deelnemen aan onze basisgroep van Community Tilburg. Iedere dinsdagavond geven wij deze groep danstheaterlessen op Landpark Assisië in Biezenmortel, een woongebied voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij deze lessen gebruiken we inclusieve werkvormen, zodat iedereen mee kan doen. De groep is dan ook zeer divers: er is variatie in leeftijd, gender, (fysieke, verstandelijke, sociale) beperking en etniciteit. Onder leiding van een professionele dans- of theaterdocent en stagiairs van de kunstacademie dansen, bewegen en spelen we. Na al de lessen geeft de groep een presentatie van de performance op het landpark.

Wil je meer? Sluit je dan aan bij de productiegroep van Community Tilburg. Met deze diverse groep maken we elk halfjaar een interdisciplinaire theatervoorstelling. In het voorjaar werken we aan een locatietheatervoorstelling die deel uitmaakt van de jaarlijkse Theaterroute Nabij op Landpark Assisië.

Heb je veel talent? Dan kan je vanuit de Community doorgroeien naar de Company. Met deze groep maken we voorstellingen op hoog niveau en touren we door heel het land.

Inclusief theater in tilburg

Inclusief theater komt – helaas – nog maar weinig voor in Nederlandse theaters. Daar willen wij verandering in brengen, ook in het theater in Tilburg. Mensen die niet of weinig gerepresenteerd worden in de kunsten geven wij daarom wél een podium. Iedereen die te maken heeft met maatschappelijke uitsluiting in welke vorm dan ook kan volwaardig deelnemen aan ons theatercollectief.

We streven altijd naar een zo divers mogelijke groep performers op het gebied van (verstandelijke, fysieke, sociale) beperking, leeftijd, gender en etniciteit. We kijken hierbij nooit naar wat iemand níét kan, maar naar alles wat een persoon wél te bieden heeft (en dat is altijd veel meer dan je zelf denkt).

De voorstellingen raken vaak thema’s aan die gaan over de diversiteit van de mens (denk bijvoorbeeld aan seksualiteit en gender) en hoe de maatschappij omgaat met mensen die afwijken van de norm.

Actors rehearsing on stage.

Theater bezoeken in Tilburg: BIJ SPEELS COLLECTIEF BEN JE AAN HeT JUISTE ADRES

Wil je inclusief theater bezoeken in Tilburg in omgeving? Kom dan naar onze professionele voorstellingen in theaters in Tilburg (zoals Schouwburg Concertzaal en Theater de Nieuwe Vorst), meld je aan bij de basisgroep of productiegroep in Biezenmortel of bezoek onze Community-voorstellingen bij Theaterroute Nabij en andere evenementen in Tilburg en omgeving.

Ga naar de inhoud