Aankomende voorstelling:
|
Ga mee terug in de tijd en laat je meenemen door het verzet tegen ableism in de jaren ’20, ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Aan de hand van deze bijzondere geschiedenis en hun eigen ervaringen onderzoeken performers hoe het maatschappelijke beeld over mensen met een beperking is veranderd, of juist hetzelfde is gebleven…
In het Crip* Dossier van Speels Collectief wordt crip-historie en crip-theorie actief verbonden met het werk dat de productiegroep van Community Arnhem maakt. WEGSTOPPEN EN TERUGSCHOPPEN is het eerste werk in deze serie.
Met muzikale ondersteuning van de band Schoppen 9 en historische beelden van de inzamelingsactie voor Het Dorp in Arnhem, een woongebied voor mensen met een beperking.
*Crip duidt niet op een duidelijk omlijnde, vaststaande identiteit, crip is veeleer een kritische positie en attitude die men kan opnemen ten opzichte van dominante normen. Centraal in deze positie staat het expliciet omarmen van het ‘kreupele’ lichaam en bijgevolg een duidelijk verzet tegen het systeem dat dergelijke lichamen probeert uit te sluiten. De term crip haalt zo veronderstelde tweedelingen onderuit tussen het onbegeerlijke, gehandicapte lichaam versus het begeerlijke, valide lichaam. Crip functioneert op die manier grotendeels parallel met hoe de term ‘queer’ geclaimd en ingezet wordt door de LHBTQIA+ gemeenschap.
REGIE | Otto Calmeijer Meijburg, Kir Robben SPEL | Edith, Emma, Hendrie, Kathrina, Marga, Robbert, Ruben, Wilfried MUZIEK | Schoppen 9 BEELD | Het Dorp Arnhem PARTNERS | ArtEZ, Hogeschool Nijmegen, Vaktherapie Drama Hogeschool Nijmegen, Siza, Regiezorg MET VEEL DANK AAN | Noli Kat en Eline Pollaert voor de ondersteuning en het wetenschappelijke onderzoek.
Deze voorstelling is geregisseerd door regisseur Otto Calmeijer Meijburg en Kir Robben, artistiek coördinator Community Arnhem.
Dit is een voorstelling van de productiegroep van Community Arnhem. Deze Community is toegankelijk voor iedereen en is een plek om elkaar te ontmoeten op de vloer. Dit gebeurt op ArtEZ University of the Arts in Arnhem. De productiegroep maakt elk halfjaar een theatervoorstelling met een diverse groep mensen. Deze voorstelling wordt op regionaal niveau gespeeld bij festivals, scholen, zorg- en culturele instellingen.
Hieronder vind je meer informatie over de toegankelijkheid per speellocatie.
ArtEZ University of the Arts, Arnhem
Email: theater.dans@artez.nl
Telefoonnummer: 026 35 35 660
De Wilg, Utrecht
Email: info@dewilg.nl
Telefoonnummer: 030 251 36 72
Bekijk hier onze privacyverklaring | Website gemaakt door Jip Asveld Digital Design | ©2022