USUALLY I’M ON TOP

landelijk tournee 9 maart 2022 t/m heden

USUALLY I’M ON TOP

landelijk tournee 9 maart 2022 t/m heden

USUALLY I’M ON TOP

Een nieuwe definitie van seksualiteit door 7 vrouwen, 6 föhns, 2 plastic schelpen en 1 tillift

Aankomende voorstelling: 

mei 19, 2023

 | 

MAAS Theater Rotterdam
20:00
 – 
21:30
landelijk tournee 9 maart 2022 t/m heden

datum

aanvang

locatie

datum

 + 

aanvang

locatie

15-09-2022
20:15
Cultura Ede, Ede
15-09-2022
20:15
Cultura Ede, Ede
15-09-2022
20:15
Cultura Ede, Ede
06-10-2022
20:00
De Lindenberg, Nijmegen
06-10-2022
20:00
De Lindenberg, Nijmegen
06-10-2022
20:00
De Lindenberg, Nijmegen
19-05-2023
21:00
MAAS Theater Rotterdam
19-05-2023
21:00
MAAS Theater Rotterdam
19-05-2023
21:00
MAAS Theater Rotterdam
02-06-2023
19:30
Schouwburg Concertzaal Tilburg
02-06-2023
19:30
Schouwburg Concertzaal Tilburg
02-06-2023
19:30
Schouwburg Concertzaal Tilburg

Speellijst:

6 oktober 2022 | 20:00 - 21:15 | De Lindenberg, Nijmegen | ticket link →

USUALLY I’M ON TOP

In een wereld waarin schoonheid en en perfecte plaatjes het beeld van de werkelijkheid vervagen, trekt Speels Collectief het ideaalbeeld van haar sokkel. In USUALLY I’M ON TOP worden heersende normen van vrouwelijkheid en seksualiteit bevraagd. Kwetsbaar en grotesk, in woord en lijf, nemen zeven vrouwen je mee in hun ervaringen en verlangens. In een zoektocht naar een nieuwe moraal (of nee… de absolute verwerping ervan) komen we uit bij ‘what she really really wants’.

Slide #3
SubTitle
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

SANNE ARBOUW
Sanne Arbouw (1994) is in 2016 afgestudeerd aan de opleiding Docerend Theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sinds haar afstuderen is zij werkzaam als theatermaker voor o.a. Muziektheater de Plaats, De Vrolijkheid en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Sanne maakt theater in AZC’s, buurthuizen, bejaardentehuizen, zorginstellingen, op scholen, in theaters en in wijken. In 2021 won zij de tweede prijs voor de Gelderse Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2016 richtte Sanne samen met Merel van Lieshout theatergezelschap Speels Collectief op. De afgelopen jaren is het gezelschap onder hun artistieke en zakelijke leiding uitgegroeid tot een serieuze speler in het inclusieve theaterlandschap.

Sanne is een maatschappelijk betrokken en bevlogen theatermaker. Het ensemble waarmee ze werkt stelt ze zo divers mogelijk samen om een zo breed mogelijk palet aan perspectieven te representeren. Door deze perspectieven naast elkaar te plaatsen bevraagt zij met haar voorstellingen de norm. Met haar werk streeft zij naar inclusievere representatie, en daarmee naar veranderende beeldvorming over actuele thema’s.

ULRIKE DOSZMANN
Ulrike Doszmann (1970) is geboren en getogen in het voormalige Oostblok, en kwam naar Nederland om te studeren aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Na haar afstuderen in 1998 begon zij met het maken van eigen voorstellingen. Dat combineert Ulrike met het werk als danser en performer voor o.a. dansgezelschap Vloeistof. Sinds drie jaar geeft ze Movement Classes bij Fontys.

In haar werk zoekt Ulrike de dunne lijn tussen tragiek en humor op. De charme van het ‘Net Niet Gevoel’, dat is wat Ulrike bezighoudt. Het gewone en haast onbelangrijke wordt uitvergroot. Volgens Ulrike wordt de poëzie van het lachwekkende ondergewaardeerd, dus juist dat lachwekkende krijgt herwaardering in haar werk.

BLIK IN DE VOORSTELLING
USUALLY I’M ON TOP is een aaneenschakeling van scènes rondom ideaalbeelden versus persoonlijke ontboezemingen. Je ziet een sensueel danstrio, je hoort ons telefoongesprek met De Dikke Van Dale over de definitie seksualiteit, je wordt overdonderd door een choreografie op hits van Britney Spears, je luistert naar brieven aan ons lichaam, we twerken op Def Rhymz. In de coulissen vinden gesprekken plaats over onderwerpen die te maken hebben met de thematiek die we onderzoeken (popcultuur, de vibrator, sprookjes, doorlekken). We leggen de heersende schoonheidsidealen bloot en zetten onze eigen definities van seksualiteit daartegenover, in beweging, beeld en taal.

SCENOGRAFIE
We zien de abstracte vertaling van een Griekse tempel; een grijze vloer, met diverse sokkels. Tijdens de voorstelling worden de sokkels ontheiligd door ze meer en meer in te zetten als rekwisieten. De sokkels worden elke keer op een andere manier gestapeld en op- en afgebouwd. Door de beelden die ermee gemaakt worden krijgen ze steeds een nieuwe betekenis. Er hangt een wit doek als een omlijsting. Door wisselende belichting van deze doeken wordt aan de ruimte een andere betekenis gegeven, denk aan een nachtclub, tempel, videoclip, disney etc. De kostuums houden het midden tussen klassiek en kink, in een palet van knallend pink. De vrouwen bevinden zich daarmee al in een wereld met een hergedefinieerde seksualiteit, de omgeving transformeert langzaam maar zeker met hen mee.

PRAKTISCHE INFORMATIE
DUUR | 1 uur en 15 minuten ZAAL | Geschikt voor de kleine zaal STIJL | documentair theater, bewegingstheater, interdisciplinair, montagevoorstelling, maatschappelijk geëngageerd, inclusief, divers ensemble

Bekijk hier de brochure van de voorstelling.

Bij voorstelling USUALLY I’M ON TOP hoort ook de driedelige podcast serie VAN HAAR SOKKEL over vrouwelijkheid en seksualiteit.

“In een wereld waarin schoonheid en perfecte plaatjes het beeld van de werkelijkheid vervagen en vervangen, trekken wij, acht heel verschillende vrouwen, het ideaalbeeld van haar sokkel. We gaan op zoek naar een nieuw perspectief op seksualiteit en vrouwelijkheid.”

Meer informatie en de mogelijkheid om de podcast te beluisteren vind je hier: podcast VAN HAAR SOKKEL

REGIE Sanne Arbouw | CHOREOGRAFIE Ulrike Doszmann | SPEL Femke Arnouts, Ella de Coninck, Marloes Dingshoff, Edith Heij, Marga Kamperman, Lisette Mepschen | DRAMATURGIE Bram Walter | SCENOGRAFIE Eva Dijksman | REGIEASSISTENTIE Dana van den Heuvel, Nienke Damstra | ARTISTIEKE LEIDING Sanne Arbouw, Merel van Lieshout | PARTNERS Fonds voor Cultuurparticipatie, Posttheater | FOTOGRAFIE Pietro Carbucicchio, William van der Voort

DE GELDERLANDER | Wat is seks nou eigenlijk? Arnhemse theatergroep wilde definitie veranderen en dat lukte.

ROSA | Speels Collectief maakt einde aan eenzijdig beeld van seks

NIJMEGEN NIEUWS | Normdoorbrekende voorstelling Usually I’m On Top over seksualiteit en vrouwelijkheid is terug

DE LINDENBERG | De Lindenberg gaat samenwerking aan met theatergezelschap Speels Collectief

 

 

BELOW: Oud (als voorbeeld)

Datum
aanvang
titel
locatie
2022-10-06
20:00 - 21:15
USUALLY I'M ON TOP
De Lindenberg, Nijmegen
No data was found
No data was found
No data was found
No data was found
No data was found
No data was found
Skip to content